Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Európában

Jelentkezz egy külföldi egyetemekre Európán belül: IEC Partner egyetemekkel rendelkezik Nagy-Britanniában, Svájcban és Spanyolországban.

Kurzprofil

Európáról és értékeinek meghatározásáról könnyű intellektuális vitába bonyolódni. Míg a kontines határai északon, délen és nyugaton egyértelműen meghatározhatóak a tengernek köszönhetően, keleti irányban már bonyolultabb Európát Ázsiától elválasztani. Törökországnak például csak egy töredéke található Európa területén, földrajzilag közelebb áll a közel-kelethez viszont kulturálisan szoros kapocs köti össze Európával. Alkoss saját képet Európáról és gazdag kulturális különbségeiről és tölts el te is egy külföldi félévet az IEC segítségével!

Európát nyelvi sokszín jellemzi:

Európát közel 50 önálló állam alkotja viszont a beszélt nyelvek száma ennek többszöröse. A kulturális sokszín minden országban megfigyelhető, Svájc sajátossága, hogy nem igazi nemzetállam mégis négy hivatalos nyelvvel rendelkezik. A hivatalos nyelvek közül hármat a szomszédos országokban is beszélnek (német, francia, olasz) a rétoromán vsziont helvét nyelvcsaládba tartozó különleges nyelv. 

Spanyolországban több hivatalos nyelv él, amely például a Baszk és a Katalán régiókban heves nemzeti összetűzéshez és függetlenedési kezdeményhez is vezetett. Az Egyesült Királyság az angolon kívül hét hivatalos nyelvet ismer el, melyet ha összehasonlíva a spanyol nyelvterületeken beszélt nyelvekkel, sokkal kevesebben beszélnek. 

Kiváltképp európai: felsőoktatás és az egyetemek

Az oktatási színvonal szempontjából több minden szól a történelmi múlttal rendelkező Európa mellett. Európa számos egyeteme történelmi jelentőségű és hagyományörző. Hivatalosan az első egyetemeket európai alapításúnak tulajdonítják. Az egyetem latinul így hangzik: universitas magistrorum et scolarium és a tanítók és tanulók közösségét jelenti. A tudományos világban használt nyelv a latin volt, mely ösztönözte az egyetemek fejlődését továbbá hozzájárult a nemzeti érzés megteremtéséhez. A világ első hivatalos egyetemét 1088-ban alapították Bolognában. Ezt követte közel 130 év elteltével Párizs, Oxford és Cambridge egyetemének létrejötte. Németországban a 14. században kezdtek el egyetemet építeni. Az első német egyetemet a University of Erfurt-ot 1379-ben alapították.

A latint, a tudományok nyelvét mára már rég felváltotta az angol és egyre népszerűbbé vált a teljes angol nyelvű egyetemi programok kínálata az Egyesült Királyságon kívül is. Aki külföldön szeretne tanulni, Európaszerte ma már szinte nyelvi akadályok nélkül választhat kedvére egyetemi képzést. Akit főként a részképzések érdekelnek, viszont szeretne egyetemi támogatást vagy ösztöndíjat igénybevenni az európai egyetemek kedvezőbb pályázási feltételekkel rendelkeznek. Hasonló a helyzet a mellékállás és a szakmai gyakorlat esetében is. Az Európai Unió polgárai szabadon vállalhatnak állást tanulmányaik mellett.

Egyetemi tanulmányok Európában határok nélkül!

Tudományos síkon nagy az európai együttműködés. Erre a kooperációra példa többek között a CERN részecskegyorsító kutatási projekt, melynek bázisa a svájci Alpokban található. Másrészről megemlíthető a Erasmus cserediák program, amely a világ legnagyobb tanulmányi finanszírozási programjának számít. 1987-ben alapították azért, hogy ösztönözze és anyagilag segítse a hallgatókat a külföldi tanulmányokban. Ennek következtében mára már beszélhetünk Erasmus generációról, amely új tapasztalatokkal és kulturális élménnyel gazdagította a diákokat valamint átformálta gondokodásmódjukat. Légy te is ennek a felejthetetlen élménynek részese és tanulj külföldön az IEC segítségével!