Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Ausztáliában és Új-Zélandon

Jelentkezz Ausztráliába és Új-Zélandra az IEC-én keresztül: Kiváló egyetemek és munkalehetőség vár.

Kurzprofil

Óceánia: már a neve is magábafoglalja, hogy olyan sokszínű földrészről van szó amelynek esetén könnyű a strandokra és a homokos tengerpartra asszociálnunk. Nehéz pontosan megválaszolni azt a kérdést, hogy területileg mi is tartozik a kontineshez. Összességében megállapítható, hogy az Ausztráliától északra és keletre fekvő polinéz szigetvilág, Új-Zéland, Mikronézia és Melanézia egyértelműen Óceániához tartozik. Helytelenül gyakran társadalmi és kulturális értékei miatt Ausztráliát és Új-Guineát is ide szokták sorolni. Az utolsó jégkorszak előtt Ausztrália és Új-Guinea  összefüggő egységet alkotott, amíg a felmelegedés következtében a Csendes-óceán szintje 100 méterrel megemelkedett és elárasztotta a területet. Az 5. kontinenst ma északi szomszédos szigetcsoportjaitól a tenger határolja el.

Korallzátonyok és turisztikai paradicsom: a megemelkedett tengerszintnek köszönhetően a régióban egyedülálló természeti kincsek fedezhetőek fel. A térség több kisebb vulkánikus szigetből álló csoportot alkot. A víz alatt maradt vulkánikus csúcsok területén különböző formájú korallzátonyok alakultak ki. Óceánia szépsége nem csupán a víz alatti értékeiről híres. Trópusi és szubtrópusi éghajlatának köszönhetően számos sportolási és szabadidős lehetőséget kínál. Ausztrália területén széles tanulmányi kínálatból választhatsz, akár trópusi éghajlattal összefüggő szakirányon is. Új-Zélandon az éghajlat mérsékeltebb, természeti szépsége és tájegysége változatos és egyedülálló. Új-Zéland régiói Európával vagy akár Ázsiával összehasonlítva ritkábban lakottak, viszont Ausztráliához hasonlóan országszerte több nagyváros is található. Auckland vagy Wellington városát elhagyva hamar visszakerülsz a természetbe. Az Új-Zélandnál jelentőesen nagyobb területű Ausztrália természeti értékekben szintén pazar, itt a metropolisztól a sivatagig mindent bejárhatsz. Legjelentősebb természeti vonzóereje a meseszép tengerpartjaiban a Gold Coast-ban rejlik. Sidney, Brisbane és Melbourne a legjelentősebb ausztrál metropoliszok közé tartoznak és arról is közismertek, hogy a világ egyik legélhetőbb városai.

Különleges tények: Ausztrália és Új-Zéland lakossága túlnyomó részt európai bevándorlóktól származik, ugyanakkor Új-Zélandon még mindig elég magas az őslakosok aránya. Az Új-Zélandon élő lakosság 15%-át teszi ki a maorik. Nyelvük háttérbe szorult, mára már az angol vette át a vezető nyelv szerepét ugyanakkor az utcák és a közintézmények nevei még mindig a maorit tükrözik. Ausztrália – a talán legrégebbi fennmaradt emberi kultúra - őslakosainak helyzete sokkal bizonytalanabb. A bizonytalan körülmények ellenére szerencsére az egyetemi programoknak köszönhetően a hallgatóknak még mindig lehetősége van elmélyedni az őslakosok kultúrájában. A külföldi tanulmányoknak számos előnye van, különösen ha olyan környezetben folynak, amely saját kultúránktól ilyen mértékben különbözik.