Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Mesterképzések világszerte: Jelentkezz az IEC-én keresztül ingyen!

Mesterképzés külföldön

Az IEC partneregyetemek legtöbbjén lehetőséged van mesterképzésre is jelentkezni. A mesterképzések általában egy vagy két évig tartanak és a végzést követően MSc vagy MA oklevelet adnak. Azok a magyar hallgatók akik már rendelkeznek alapképzéses diplomával, könnyedén jelentkezhetnek a mesterképzések bármelyikére. A fiatal pályakezdők esetében a külföldi tapasztalat minden munkaadó szemében pozitívumként hat.

A külföldi mesterképzés előnyei

A magyar pályakezdő fiatalok számára fontos, hogy minél előbb elhelyezkedjenek diplomájuk megszerzését követően. Előnyük abból származhat leginkább, ha külföldön szereztek mesterképzéses diplomát. Magyarországon a mesterképzések többsége két évig tart míg külföldön elérhető akár egy illetve másfél éves képzés is.

Coursework vagy Research?

Az angolszász egyetemek és főiskolák lehetőséget kínálnak arra, hogy a hallgatók személyre szabottan, akár saját maguknak állítsák össze képzési programjukat. Az ún. "Coursework" képzések különböző modulok összeállításából épül fel, így a hallgató kiválaszthatja a saját szakirányának témáját és annak megfelelően kurzusait. Ezek a mesterképzések  leginkább ideálisak azon hallgatók számára, akik minél előbb szeretnének munkát vállalni. A képzés ezen fajtája gyakran szakmai gyakorlatot is lehetővé tesz, hiszen a képzés részét képezi.

Az úgynevezett "Master by Research" képzésen a hallgató nagyobb terjedelmű szakdolgozatot ír. A hallgatókat konzulenseik segítik a mesterképzésük  ideje alatt az eredményes kutató munkájukban. Ez a fajta mesterképzés leginkább azok számára ajánlott akik később doktori képzésben szeretnének részt venni, illetve akadémiai pályára készülnek.

M.Sc., M.A., MBA & Co

A legismertebb oklevelek közé sorolható a Master of Arts (MA), Master of Science (MSc) és a Master of Business Administration (MBA), melyek hazánkban a humán, mérnöki, tudományos és üzleti mesterképzéseknek felelnek meg. Ezek a képzések kiegészítik az  alapképzést, de elővégzettséget nem igényelnek. Gazdasági területen ahol MBA vagy MIB (Master of International Business) képesítést szereznek a hallgatók, az alapképzés mellett több éves munkatapasztalat is szükséges. Ezen kívül lehetőség van szakirányú mesterképzés megszerzésére is: jogászok számára ajánlott egy Master of Law (LL.M.), mérnökök számára pedig Master of Engineering (MEng) képzés elvégzése.