Találd meg velünk a számodra legmegfelelőbb továbbtanulási úticélt!:
Egyetemek keresése
1.
2.
3.
RWn_8gG0Ijw2_z5naW9BfcKrX8B4jM8RsLcd4QgjCWRgjRsisl_5pDMm_iTynJsttwBWF2jw5aRu4QaLHLFyBjfw_csTvG1UJa0BKBvbNm_UY851T_taiEZG4n3hNJIzk8CIumeDjqIsmA8

Továbbtanulás külföldön: Tanulj Ausztráliában

Rész-, alap-, mester-, és doktori képzések Ausztráliában. A tanulói vízumnak köszönhetően a hallgatók akár mellékállást is vállalhatnak. Kérdezd csapatunkat

Aussie Specialist IEC

Oktatási rendszer

Főváros: Canberra
Népesség: 22.480.000
Terület: 7.600.000 km²
Időzóna: UTC 8 ig
Pénznem: Australischer Dollar
Árfolyam: 1 AUD = 0.6167 EUR (Kelt: 22.05.2019)
Hivatalos nyelv: Angol
Szorgalmi időszak: február, július

Információ a célországról

Álomszép természeti csodák és kulturális sokszínűség - Aki Ausztráliát választja tanulmányai színhelyéül a világ másik oldalát ismerheti meg, mely tele van ellentétekkel. Az óceán parti milliós metropoliszok mellett megtalálhatóak a szárazföld magányos farmjai is. Egy-egy állam akár több magyarországnyi terület nagyságú is lehet. Ausztrália méltán híres strandjairól, hiszen 26.000 kilométer partvidéken csaknem 7.000 strand fekszik. 

Tanulj a világ másik felén hiszen itt megszámlálhatatlan egyetemi és program lehetőség közül választhatsz. Töltsd ki a szemeszterek közötti időt akár túrázással. Ausztrália híres "Outback" útvonalairól, ahol izgalmas kirándulásokat tehetsz szabadidődben. Ausztrália otthona majdnem 500 nemzeti parknak ahol különböző felszíni természeti formációkat csodálhatnak meg a látogatók. 

Őslakosok: Ausztrália híres bennszülött közössége nem csak a kultúrára, de az oktatásra is hatással van. Számos egyetem kínál "Indigenous" azaz az őslakosokkal foglalkozó szakirányt, mely világszerte híressé tette a témában kutató Ausztrál egyetemeket. Ilyen szakokat kínál többek között a Curtin University, University of South Australia, RMIT University, University of Technology Sydney és a Queensland University of Technology.

Ha egy részképzésben gondolkodsz lehetőséged van az ausztrál egyetemen megszerzett krediteket a hazai felsőoktatási intézményedben elismertetni. Igaz, maximálisan egy félévben 3-4 tárgy felvétele ajánlott, nem lehetséges egy teljes félév kiváltása, viszont olcsóbb tandíjak mellett világot láthatsz és kiegészítheted tanulmányaid olyan kurzusokkal, melyeket Magyarországon nincs lehetőséged elvégezni. Amennyiben 3 tárgyat veszel fel még spórolhatsz is a tandíjon. Ezt a lehetőséget kínálja a La Trobe University, Queensland University of TechnologyUniversity of Technology Sydney, University of South Australia vagy a Murdoch University Perth városában. Ha egy teljes 4 kurzusból álló teljes szemesztert szeretnél elvégezni, akkor irány a University of Newcastle vagy a Griffith University.

Szemeszter kezdet: A legtöbb ausztrál egyetem féléves szemesztereket indít, mely Februártól Júniusig illetve Júliustól Novemberig tart. Az évszakok felcserélődésének köszönhetően így az ausztrálok nyári szünete November és Február közé esik, míg a nyári hónapok ott az őszi-téli szemeszternek felelnek meg. Néhány egyetem trimeszterenként hirdeti meg képzéseit, amely lehetővé teszi az évi 3 alkalommal való kezdést: szeptember, január és május hónapokban. Néhány egyetem pedig nyári kurzusokat is kínál.

Tandíjak: Egy részképzéses félév tandíja 5.000 és 8.500 EUR között mozog. A megélhetési költségek pedig természetesen a személyes igényektől függ, azonban hozzávetőlegesen 4.000 és 6.000 EUR közötti összeggel érdemes számolni szemeszterenként. A tandíjakról további információt az egyetemek profiljában találsz. A teljes tandíjakra vonatkozó információkért pedig egyeztess időpontot budapesti tanácsadónkkal.

Betegbiztosítás: nemzetközi hallgatók kötelesek az Ausztrál OSHC biztosítást megkötni az egyetemekkel. Ennek ügyintézését tehát az egyetem vállalja és a tandíj részeként számolja fel a biztosítás díját ami körülbelül évente 550 AUD. Természetesen egyéni biztosítás megkötése ajánlott a teljeskörű egészségügyi ellátás lehetőségének biztosítása végett.

Utazás Ausztráliában: A városokban fejlett a városi tömegközlekedés. Mivel Ausztrália hatalmas ország ezért több esetben kényelmesebb repülővel utazni. A belső járatok nem túl drágák és sok esetben külön kedvezményekkel lehet utazni. A vonattal való utazás ellenben sok időt vesz igénybe és nem sokkal olcsóbb, viszont sokak által kedvelt a gyönyörű útvonal miatt mely Északról-Délre húzódik. Busszal való utazás jó alternatívának bizonyul és kényelmes utazást biztosít. Számtalan cég kínál akciós jegyeket, legtöbben a Greyhound buszait választják. Fontos az utazást megtervezni előre, hiszen az ország hatalmas és hatalmas távolságokat kell beutazni egy kirándulás során. Számos hallgató dönt a használt autó vásárlás mellett is, melyet eladnak hazautazásuk előtt.

Szállás: A hallgatóknak lehetőségük van kollégiumokban vagy saját maguk által bérelt  lakásban lakni. Sok esetben az utóbbit választják. A bérleti díjak városrész illetve elhelyezkedés fejében változhatnak. Az egyetemek maguk segítik a lakás keresést, ettől függetlenül ajánlott az út előtt lefoglalni szállást. Több egyetem "airport pick-up" azaz reptéri transzfer szolgáltatást is felajánlanak nemzetközi hallgatóiknak.

Felsőoktatási intézmények típusai

Az ausztrál egyetemek világszinten elismert képzést nyújtanak a hallgatók számára. A 41 egyetem programjait rendszeresen ellenőrzi az Ausztrál oktatási minisztérium, ennek köszönhető a folyamatos magas szinvonalú oktatás. Ausztráliában - a magyarországi egyetemi képzéshez hasonlóan - alapképzésre és mesterképzésre jelentkezhetnek a diákok. Az alapképzés (Bachelor) 3-4, míg a Mesterképzés (Master) 1-2 évig tart. Amennyiben a hallgató professzori pályára készül, szintén jelentkezhet a PhD programokra is.

A részképzés az alap- és mesterképzés között eltöltött félévet is jelentheti külföldi tapasztalat szerzés céljából. Az úgynevezett "gap year" lehetőséget ad így a hallgatóknak, hogy akár valamilyen más tanulmányi területen is kipróbálhassák magukat mielőtt egy teljes Mesterképzésre jelentkeznének.  

A nemzetközi tapasztalatok megszerzése garantált Ausztráliában, hiszen több mint 100 náció képviselteti magát az országban, ennek köszönhetően a nemzetközi hallgatók barátságos fogadtatásban részesülnek. Minden szemeszter elején a hallgatók az egyetem által rendezett orientációs héten vesznek részt, mely segíti a beilleszkedést és egyben a szálláskeresést is. Az egyetemi tanácsadók minden kérdéssel kapcsolatban segítséget nyújtanak. Az ausztráliai egyetemek felszereltsége kiváló, az idősebb hallgatók pedig segítenek a tanulmányokban is, legyen szó esszé írásról vagy honvágy legyőzéséről.

Szerző: Hilka Leicht