Találd meg velünk a számodra legmegfelelőbb továbbtanulási úticélt!:
Egyetemek keresése
1.
2.
3.

Továbbtanulás külföldön: Tanulj Új-Zéalandon

A világ másik végén tanulnál? Új-Zéland fantasztikus tanulmányi lehetőségekkel várja hallgatóit rész-, alap-, és mesterképzési programok tekintetében. A félév általában Februárban és Júliusban kezdődik. Kérdezd csapatunkat

Education New Zealand Recognised Agency - IEC

Oktatási rendszer

Főváros: Wellington
Népesség: 4.300.000
Terület: 268.680 km²
Időzóna: UTC 12 ig
Pénznem: Neuseeländischer Dollar
Árfolyam: 1 NZD = 0.5795 EUR (Kelt: 18.08.2019)
Hivatalos nyelv: Angol, Maori
Szorgalmi időszak: február, július

Információ a célországról

Új-Zéland  igazi migráns desztinációnak számít a világ déli féltekén, multikulturális és vendégszerető társadalmának köszönhetően. Az Új-Zélandiak , másnéven kiwik, mindig meleg fogadtatásban részesítik az országukba látogatókat így könnyű velük barátságba is elegyedni. A határtalan vendégszeretet miatt a nemzetközi diákok otthonosan érezhetik magukat tanulmányaik alatt. A Gyűrűk Ura című film óta köztudott Új-Zéland páratlan természeti szépsége és mivel területe nem túl nagy, az utazgatás nem vesz sok időt igénybe. Így akár egy hétvége alatt is beutazhatják a hallgatók Új-Zéland  legszebb részeit.

Nem egészen 24 kilométerre Auckland városától máris egy esőerdő közepén találhatjuk magunkat, pár perc sétára pedig gyönyörű érintetlen strandokon folytathatjuk sétánkat. A déli szigeten található az érintetlen tájak legnagyobb kiterjedésben. A déli szigetet csupán egymillió ember lakja, melynek egyharmada Christchurch városában élik mindennapjaikat.

Új-Zéland azonban nemcsak a természeti szépségeiről hanem kiváló oktatási rendszeréről is híres.  A nyolc egyetem széles kurzus ajánlata jó alternatívája lehet más egyéb angol nyelven oktató országnak az egyetemi tanulmányok szempontjából. Minden oktatási intézmény az állam által elismert, a diákok különböző kulturális hátterének köszönhetően pedig minden nemzetközi diák könnyen beilleszkedhet.

Történelem

A Maorik a 9. és 14. század között telepedtek le a mai Új-Zéland területére, melyet akkori néven Aotearoa-nak neveztek el, melynek jelentése a hosszú fehér felhő országa. 1642-ben a holland Abel Tasman fedezte fel Új-Zélandot mely 1840-ben brit kolónia lett. Függetlenségét 1907-ben nyerte el és a Nemzetközösség tagja. Az angol mellett a hivatalos nyelv a maori. A maoriak még mai napig is nagy hatással vannak az ország kulturájára.

A szemeszter kezdete

A szemeszter Februártól Júniusig valamint Júlistól Novemberig tart. Az Új-Zélandi oktatási intézményékbe való jelentkezés rugalmas hiszen nincsen meghatározott jelentkezési határidő, az időben megkezdett jelentkezés azonban ajánlott, hiszen megfelelő nyelvvizsgát kell szerezni illetve a vízum kérvény elbírálásának eleget kell tenni a szemeszter kezdetéig.

Tandíj

A tandíj szemeszterenként körülbelül 5,000-7,000 Euró között mozog. A pontos tandíj viszont az egyetemtől és a választott szaktól függ. További információkat a pontos tandíjakról az egyes egyetemek profil oldalán találhatsz.

Biztosítás

A hallgatók kötelesek Új-Zélandi biztosítást kötni, amelyet a tandíj felett szükséges fizetni. Természetesen saját biztosítást is lehet kötni, de a kötelező biztosítás elég széleskörú ellátást biztosít.

Megélhetési költségek

Választhatsz kollégiumi illetve szoba – vagy lakásbérlést is. Legtöbb hallgató társaival albérletben lakik, melynek költésge a környéktől illetve az igényektől függ. Az egyetemek segítségedre lesznek a szállás keresésben, de mindenképp gondoskodj rövidtávú lakhatásról megérkezésed előtt. További információ: New Zealand Tourism Board

Felsőoktatási intézmények típusai

Új-Zéland 8 egyetemmel és 19 úgynevezett „Institute of Technology” intézménnyel rendelkezik, mindegyik intézet államilag elismert . Az oktatás két részre oszlik: alap és mesterképzésre csakúgy mint Magyarországon. Az átjárhatóság itt is lehetséges, tehát a hallgatók a magyarországi alapképzést követően jelentkezhetnek mesterképzésre Új-Zélandon.
Az alapképzés 3 évet, a mesterképzés pedig programtól függően 1-2 évig tarthat. Az alapképzésen plusz 1 év elvégeztével úgynevezett „Honours degree”-t is szerezhetsz, amely egy kisebb mesterképzésnek feleltethető meg. Amennyiben egy vagy két félévet szeretnél elvégezni, nem probléma: az egyes tárgyakat rugalmasan te választhatod ki, melyet később elismertethetsz egyetemeden.

A kiváló kutatási témák melyet PhD program keretében lehet elvégezni, több esetben is az állam által támogatott. Új-Zélandon az állampolgároknak számító diákok is ugyanazt a tandíjat fizetik mint a nemzetközi hallgatók, tehát 1,500 Eurót szemeszterenként. A hallgatók természetesen kimagasló akadémiai támogatást kap a saját téma vezetőjétől . Ennek köszönhetően a PhD programok kedvezőbb feltételeket biztosítanak mint más országokban.
Az Új-Zélandi egyetemek mindegyikén segítenek a nemzetközi hallgatók beilleszkedésében: szállást keresnek, orientációs hetet szerveznek, hogy megismerkedhess más hallgatókkal és segítenek tanulmányaidban is.

Szerző: Hilka Leicht