Találd meg velünk a számodra legmegfelelőbb továbbtanulási úticélt!:
Egyetemek keresése
1.
2.
3.
WxDChc6omZgAHLh7bVna4I0Xq--hHX9fMHfOAsyzlEWg

Továbbtanulás külföldön: Tanulj az USA-ban

Egyetemek az USA-ban: Tanulj külföldön! Az IEC több mint 25 egyetemet képvisel az Egyesült Államokban és ingyenesen tájékoztat az amerikai felsőoktatásról. Jelentkezz rajtunk keresztül amerikai partner egyetemeink képzéseire.

American International Recruitment Council
California Specialist IEC

Oktatási rendszer

Főváros: Washington, D.C.
Népesség: 308.000.000
Terület: 9.600.000 km²
Pénznem: US-Dollar
Árfolyam: 1 USD = 0.9014 EUR (Kelt: 18.08.2019)
Hivatalos nyelv: angol
Szorgalmi időszak: szeptember, január

Információ a célországról

Az Amerikai Egyesült Államok, mint a világ harmadik legnyagyobb országa tele van meglepetésekkel. Az USA rengeteg élményt és lehetőséget tartogat a keleti parttól egészen a nyugati partig, hiszen rendkívül sokszínű és multikulturális ország. Pár mondatban kifejteni így mindazt, amit az USA tartogat számodra lehetetlen. Amerika sokszínűsége miatt mindenki megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. Amennyiben úgy döntesz, hogy Amerikát választod tanulmányaid színhelyéül, rengeteg élményben lesz részed amellett, hogy a tanulmányi kihívások szélesítik latóköröd.

Az USA méltán híres, kiváló kutatói eredményeiről számos területen: legtöbb Nobel-díjas feltaláló zömében amerikai származású. A gazdaság és a kutatás közötti szoros kapcsolat építi és alakítja az innovatív oktatói munkát és a dinamikus tanulói környezetet biztosít ezáltal, ami elengedhetetlen feltétele a versenyképes munkaerőnek a mai világban. Az amerikai felsőoktatás nagyon különbözik az európaitól és az állam által nem egységesen irányított. Az intézmények maguk hozzák a döntéseiket és egymással versenyeznek a legjobb egyetem címéért. A 4,200 felsőoktatási intézményből 2,500 egyetem és főiskola privát kezekben van. Ennek ksözönhetően az oktatás minősége is eltérhet.

Egészségbiztosítás: A hallgatók a teljes tanulmányi idejük alatt kötelesek biztosítást kötni, tetszés szerint saját országuk vagy amerikai biztosítást is köthetnek. A hazai biztosító által kiálított angol nyelvű kötvényt kteles a hallgató magával vinni utazásakor.

Szemeszter kezdés: Szeptember, Január (féléves rendszer); Január, Április, Szeptember, November amennyiben (negyedéves rendszer).

Felsőoktatási intézmények típusai

„Community College”-ok – Főiskolák
A „community college”-ok által megszerezhető két éves diplomákat nem ismerik el teljes értékű végzettségként Európában.  A kreditek elismertetése a két évet követően azonban lehetséges, akár egy kiemelkedő egyetem 4 éves alapképzésére is, amennyiben a hallgató megszerezte a megfelelő krediteket. A „Community college” egy olcsó alternatívát nyújt azoknak a hallgatóknak, akik szeretnék megkezdeni tanulmányaikat Amerikában. Az amerikai első éves hallgatók több mint fele kezdi meg tanulmányaikat ezekben a típusú oktatási intézményekben.

A „college”-ok, azaz főiskolák, az amerikai munkaerőpiacon hasznosítható diplomát nyújtanak. A végzettségnek megfelelően viszont egy munkaterület csak bizonyos szegmenségben találnak munkalehetőséget a diákok. Általában az első két évben általános képzésben vesznek részt a hallgatók, egyes esetekben már egy éve után a főiskolai diplomával megkezdhetik az egyetemi alapképzés másod évét. A főiskola lehet magán fenntartású, vagy egy nagyobb egyetem által fenntartott intézmény.

Egyetemek
A klasszikus alap, mester és doktori képzést csak és kizárólag az egyetemek kínálnak, a főiskolák nem. Amerikai elit egyetemei az ún. Ivy League csoportban tömörülnek, emellett az állami egyetemekből is megvan a saját elit tömörülése.
Amerikai ösztöndíjak
Köztudott egy amerikai diploma megszerzése nem olcsó mulatság. A különböző ösztöndíjak viszont lehetővé teszik, hogy tanulmányaikat megfinanszírozzák a hallgatók. Néhány általános ösztöndíjat a nemzetközi hallgatók is megpályázhatnak.

Betegbiztosítás

Egészségbiztosítás: A hallgatók a teljes tanulmányi idejük alatt kötelesek biztosítást kötni, tetszés szerint saját országuk vagy amerikai biztosítást is köthetnek. A hazai biztosító által kiálított angol nyelvű kötvényt kteles a hallgató magával vinni utazásakor.

Szerző: Hilka Leicht