Tanulj Angliában! Kérdések és válaszok a 2016-17-es tanévre és azt követően

Akárhogy is alakuljon Anglia az Európai Unióból való kiléptetése, a brit egyetemek a Brexit-et követően is minden erejükkel azon lesznek, hogy az EU-s diákok a legelőnyösebb feltételek mellett végezhessék el a brit alap- és mesterképzéseket. Az alábbiakban a Brexit-et körüllengő legégetőbb kérdésekre kaphatsz választ.

Milyen változások következnek be a Brexitet követően? Értesülj első kézből az IEC segítségével!
Értesülj első kézből az IEC segítségével a Brexit utáni továbbtanulási lehetőségekről!

Miért tanulj Angliában?

Közkedvelt úti cél

Az Egyesült Királyság a legajánlottabb angol nyelvterület a nemzetközi hallgatók körében. Az angol nyelvterületek közt az Egyesült Királyság büszkélkedhet a legmagasabb diákelégedettségi felmérési pontszámmal. Az Egyesült Királyság egy a világ két legnépszerűbb tanulmányi célpontjai közül.

Egy jobb jövőt biztosít

Egy angliai felsőoktatásban megszerzett képesítést világszerte elismernek a munkahelyek. A nemzetközi hallgatók világelső oktatásban részesülnek, emellett életre szóló barátságokat kötnek, kapcsolatokat építenek ki a világ minden tájáról származó emberekkel.

A minőségi oktatás jegyében

Az Egyesült Királyság oktatási szektora a világ legjobbjai közt szerepel és évről évre jobban teljesít a nemzetközi rangsorokon. Például a Times Higher World University rangsorában: a top 10-ben 3, a top 50-ben 7, a top 200-ban 32, a top 500-ban pedig 58 brit egyetem foglal el előkelő helyet. Az Egyesült Királyság világelső kutatásainak minőségét és hatását illetően. A brit egyetemeken tanuló hallgatók a legnagyobb mértékben meg vannak elégedve az oktatás minőségével és tanulmányaik során szerzett tapasztalataikkal.

Nemzetköziség

Minden hatodik hallgató nemzetközi vagy EU-s országból érkezett brit egyetemre – ez több mint 436 000 diákot jelent, melyből 125 000, azaz a teljes diákpopuláció 5%-a EU-s állampolgár. A brit egyetemek tanári gárdájának több mint 25%-a az Egyesült Királyságon kívüli országból származik - ez kb. 55 000, több mint 180 országból érkezett embert jelent, mely nagyban hozzájárul a kampuszok nyitott és nemzetközi légköréhez.

Nagyszerű befektetés

Az Egyesült Királyságban jóval megfizethetőbb a továbbtanulás, mint például Amerikában vagy Ausztráliában, melyek ugyancsak népszerű célpontok. A jelenlegi árfolyamok pedig igencsak vonzó választássá teszik Angliát.

Na de mi a helyzet a Brexit-tel?

Függetlenül attól, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja-e vagy sem, a brit egyetemek nemzetközi közösségek, melyek szívesen fogadnak a világ minden tájáról hallgatókat, mivel ez saját érdekük is. Az EU-s és nemzetközi egyetemi alkalmazottak és diákok szerves részei a brit egyetemi életnek, és azok is maradnak. Anglia kapcsolata az Európai Unióval változhat ugyan a kilépésről lefolytatott népszavazás miatt, de megszűnni semmiképp sem fog – a brit egyetemek továbbra is örömmel látják az EU-s országokból érkező alkalmazottakat és hallgatókat.

Bármilyen változások is lépjenek életbe emiatt, ez nem egy-két nap alatt fog végbemenni. Mindaddig, amíg a kilépési egyeztetések le nem zárulnak, az Egyesült Királyság az EU tagállama marad, melyből az következik, hogy megtartja mindazon jogát és kötelezettségeit, melyet a többi EU-s tagállam is birtokol. Attól a pillanattól kezdve, hogy az egyeztetések kezdetüket veszik (előreláthatólag 2017 tavaszán), azok lezárulásának maximum 2 éven belül meg kell történnie, tehát az ország 2019-ben hagyná el az EU-t. Ameddig Anglia EU-s tagállam, az EU-s diákoknak ugyanannyi tandíjat kell befizetniük, mint brit társaiknak, továbbá jogosultak tandíjhitelre és juttatásokra.

Milyen tandíjakra lehet számítani a Brexit után?

Jelenlegi EU-s hallgatók és 2016/17-ben kezdők Az egyetemi tanulmányaikat 2016-ban és 2017-ben kezdő EU-s diákok az Egyesült Királyság egész területén továbbra is ugyanazt a tandíjat fizetik, mint a brit hallgatók (illetve Skócia esetében továbbra is mentesülnek a tandíj alól). Ezen kívül változatlanul jogosultak tandíjhitel és juttatások igénylésére, méghozzá egészen tanulmányaik befejezéséig. Ez akkor sem fog változni, ha tanulmányaikat a Brexit-et követően fejezik be.

2017/18-ban kezdők

A tanulmányaikat 2017-2018-ban megkezdőkre ugyanaz vonatkozik, mint a 2016-2017-ben kezdőkre, továbbá a Brexit bekövetkezte után végzőknek sem változik a tandíjuk.

2018/19-ben kezdők

A 2018-19-es tanévet illetően még nem kaptunk tájékoztatást, de igyekszünk megosztani a legfrissebb híreket, amint tudomást szerzünk róluk.

A Brexit után kezdők

Az EU-ból való kilépést követően (tehát valószínűleg 2019-től) tanulmányaikat Angliában megkezdő diákok tandíja, hiteligénylésre és juttatásokra való jogosultsága nagyrészt a kilépési egyeztetések során életbe lépő megállapodásokon múlik majd. A brit egyetemek változatlanul hangsúlyozzák, mennyire nagy értéket képviselnek az EU-s diákok a brit intézmények és a brit diákok számára. Akármi is legyen az egyeztetések kimenetele, a brit egyetemek továbbra is tárt karokkal várják diákjaikat a világ minden tájáról. Emellett biztosítani fogják, hogy az EU-s diákoknak angliai továbbtanulásuk ne járjon felesleges terhekkel.

További kérdéseid vannak a jelentkezéssel kapcsolatban?

Az IEC szívesen segít a jelentkezésben, ráadásul díjmentesen! Lépj kapcsolatba velünk: kérdezz minket a +36 1 501 2049-es telefonszámon vagy írj az info [at] ieconline.hu email címre! Személyes konzultációs időpontot az alábbi gombra kattintva foglalhatsz:

JELENTKEZÉS

Szerző: