Találd meg velünk a számodra legmegfelelőbb továbbtanulási úticélt!:
Egyetemek keresése
1.
2.
3.

Továbbtanulás külföldön: A sikeres felvételi titka

A sikeres felvételi titka az alapos felkészülés. Ha külföldön szeretnél tanulni, akkor kezdj időben tájékozódni arról, hogy hogyan tudsz külföldi egyetemekre jelentkezni. Az IEC csapata ingyenesen tájékoztat több mint 130 egyetem képzéseiről és a felvételi eljárásról. Ha külföldön szeretnél tanulni, felvételidet ne bízd a véletlenre!

Felvételi külföldi egyetemekre lépésről lépésre

Tanulj külföldön az IEC-vel!
Tanulj külföldön az IEC-vel!

1. Tájékozódj időben!

Az internet tele van információkkal, ha a külföldi továbbtanulás után érdeklődsz. Pontosan ezért tanácsoljuk, hogy alaposan elemezd forrásaid. Sok külföldi egyetemnek van valamilyen regionális és/vagy helyi kirendeltsége (mint például mi - az IEC csapata), akik hivatalosan képviselik a partner egyetemeket Magyarországon. Tájékozódj arról időben, hogy milyen képzések indulnak, mely a felvételihez szükséges iratokat kell benyújtanod, milyen nyelvvizsgákat fogadnak el és mikor vannak a felvételi határidők. Legyen szó alap- vagy mesterképzésről, fontos, hogy legalább 6-8 hónappal a külföldi tanulmányok megkezdése előtt megtudj minden fontos információt, ami a sikeres felvételihez kell: szakirányok, a képzések helyszíne és kezdete, az egyetemi rangsorok és akkreditációk, ill. a célországgal összefüggő tudnivalók (vízum, tandíj vagy munkavállalás). Soha nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést!

2. Gondold át a költségeket és a finanszírozást!

Angolszász országokban általában mindenhol van tandíj. A tandíj mértéke az egyetemtől és gyakran a kiválasztott képzéstől függ. Ha Nagy-Britanniában gondolkodsz (mint példa), akkor alapképzésre éves szinten 9.000 GBP tandíjjal számolj. Az alapképzés három évig tart. A mesterképzések általában kedvezőbbek és csak 1-1,5 évig tartanak. Ha az USA-ban szeretnél tanulni, akkor a tandíj mértéke szinte határtalan. Ausztrália és Új-Zéland is kedvezőbb feltételekkel vár. A tandíj mellett gondoskodnod kell a megélhetéshez szükséges kiadásaidról is: lakhatás (albérlet vagy kollégium), étkezés ill. az utazás költségei valamint a tanszerek. A megélhetéshez szükséges kiadások mértéke nagyban változhat attól, hogy hol tanulsz. London lényegesebben többe fog kerülni mint például Newcastle vagy Liverpool. 

3. Apropó nyelvtudás...

A magabiztos és megbízható nyelvtudás elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen felvételizz a külföldi egyetemek képzésire. Ezek mellett fontos, hogy megfelelő szinten tudj angolul ahhoz, hogy sikeresen el tudd végezni a tanulmányaidat. A felvételihez gyakran még nem szükséges bemutatni a nyelvvizsgát. Ezt a tanulmányok megkezdéséig hiánypótlás keretében benyújtható. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a legtöbb külföldi egyetem csak nemzetközileg elismert nyelvvizsgát fogad el. Ezek alatt a következő vizsgák értendők: pl. IELTS, TOEFL vagy Cambridge nyelvvizsgák. Ha nem bízol a nyelvtudásodban, akkor ne habozz és iratkozz be (időben!) egy nyelvi előkészítő programra. Csapatunk több budapesti nyelviskolával is kapcsolatban áll.

4. Ne hagyj semmit az utolsó pillanatra!

Fontos, hogy tájékozódj az esetleges felvételi határidőkről. A teljesség igénye nélkül pár fontos tudnivaló:

Nagy-Britannia

Alapképzésre a UCAS rendszeren keresztül minden év január 15.-ig lehet jelentkezni. A mesterképzésekre általában nincs konkrét határidő, ami azt jelenti, hogy akár júliusban is jelentkezhetsz a szeptemberben induló képzésekre.

Ausztrália és Új-Zéland

Az ausztrál és új-zélandi tanév február végén vagy július végén kezdődik. A legtöbb egyetemnek novemberben és májusban van felvételi határideje.

USA és Kanada

A képzések általában augusztus végén vagy szeptember elején indulnak. Van olyan egyetem vagy főiskola is, ahol januárban is indulnak képzések.

5. Bízz magadban!

Magyar érettségiddel vagy alapképzésen szerzett diplomáddal és egy nemzetközileg elismert nyelvvizsgával már tudsz jelentkezni az egyetemek képzéseire. Jelentkezőink 99%-a sikeres felvételt nyer az IEC valamely partner egyetemére. Ingyenesen tájékoztatunk partner egyetemeink képzéseiről. Lépj velünk kapcsoltba!

Ingyenes tanácsadás

 

 

 

Szerző: